Tužne godišnjice – danas u Beogradu, sutra u Malom Orašju i Duboni

3. maj – Jutros je u Beogradu, ispred Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, obeleženo godinu dana od  tragedije u kojoj je 3. maja 2023. ubijeno devetoro đaka i radnik obezbeđenja škole, a sutra će komemorativni program biti u Ravnom Gaju, godišnjica užasnog zločina u Malom Orašju i Duboni.

Veliki broj građana, prijatelja, rođaka, roditelja ubijene dece okupio se tačno u 8 i 40 okupio se ispred školske zgrade u beogradskoj Ulici Kralja Milutina.

U masovnom ubistvu koje je trinaestogodišnji K. K. započeo 3. maja 2023. godine u 8 i 41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

Mediji su prekidom televizijskog i radijskog programa u Srbiji u 8 i 41, kada je K. K. počeo da ubija nedužne vršnjake, odali počast žrtvama i tako još jednom podsetili na masovna ubistva koja su pogodila Srbiju pre godinu dana u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona.

Sutra će u Rabo Gaju, na godišnjicu zločina u Malom Orašju i Duboni, u 11 časova početi program u znak sećanja na žrtve, tokom koga će, pored ostalog, biće prikazan dokumentarni film „Nebeska družina“, svedočenja u životu, uspesima, talentima i vrlina ubijenih.

U znak sećanja na žrtve biće odigran memorijalni turnir u fudbalu, na terenu nedaleko mesta zločina, u organizaciji FK Ravni Gaj.

Podsetimo, 4. maja 2023. u bezumnom činu i bez ikakvog povoda ubijeni su Marko Mitrović (18), Aleksandar Milovanovović (18), Nikola Milić (15), Lazar Milovanović (20), Nemanja Stevanović (21) a Petar Mitrović (20) je kasnije, posle 50 dana, od posledica zadobijenih povreda, preminuo u bolnici u Beogradu. Ubica je, nakon pucnjave u Malom Orašju automobilom stigao u selo Dubona, koje e  udaljeno desetak kilometara od Orašja. Tamo je ubio Milana Panića (22), njegovu sestru Kristinu Panić (19) i njihovog prijatelja Dalibora Todorovića (25).

Suđenje Urošu Blažiću, koji je 4. maja 2023. godine u pucnjavi u Malom Orašju i Duboni ubio devetoro i ranio trinaestoro, zakazano je za 23. maj u Višem sudu u Smederevu. Po Zakonu, maksimalna kazna kojom, kao mlađi punoletnik, može da bude osuđen je 20 godina zatvora. Roditelji ubijene dece za Uroša Blažića traže doživotnu kaznu zatvora. Istu kaznu traže i za njegovog oca, Radišu Blažića, koji se tereti za nedozvoljeno oružje i ugrožavanje sigurnosti.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!